Untitled design (69)

7 Monumentale Bomen van Warschau Diep geworteld in Poolse Geschiedenis

Warschau heeft niet alleen een groot aantal historische monumenten, zoals het Koninklijk Kasteel en het Azienki Park, maar ook veel opmerkelijke natuurwonderen. Het zijn belangrijke aspecten van het stadsgezicht, met opschriften als “Pomnik Przyrody,” wat “Natuurmonument” betekent. Hieronder volgt een lijst van zeven van dergelijke bomen, die elk verbonden zijn met een historische figuur in Polen.

De eik Mieszko I

Mieszko I wordt beschouwd als de eerste monarch van Polen. Hij leefde in de 10e eeuw en het wordt aan hem toegeschreven dat hij Polen op de wereldkaart heeft gezet. De Eik Mieszko I werd in de jaren 1970 verondersteld 1.000 jaar oud te zijn, wat zou suggereren dat hij leefde toen de oude heerser, Mieszko I, nog leefde – hij stierf in 992. Dendrologen hebben echter vastgesteld dat de prachtige eik slechts ongeveer 600 jaar oud is, wat impliceert dat Mieszko I niet in zijn schaduw kon hebben gezeten…

Hoe dan ook, de eik is de oudste boom van Warschau. En het is duidelijk dat de arme oude dame niet meer op haar eigen benen kan staan. Ze wordt niet alleen ondersteund door een metalen stellage, maar ze is ook met cement aan elkaar gecementeerd om te voorkomen dat de vreselijk gebroken stam uit elkaar valt. Gelukkig hebben deze (en andere soortgelijke) door de mens gemaakte bouwsels, opgericht door milieubewuste mensen, hun werk gedaan – Mieszko is vandaag levend en wel. Ik ben in goede fysieke conditie.

Tuinieren in het paradijs: De mooiste Poolse tuinen

Tuinen zijn rustige groene oases ver van de drukte van de buitenwereld en van toeristen met flitsende camera’s. Zbigniew Herbert legt in zijn essay over het Schotse eiland Holy Iona hun pracht vast, maar ook zijn geboorteland Polen heeft een overvloed aan deze lieflijke, vredige tuinen.

De majestueuze vorm van de boom bereikt een hoogte van 18 meter en heeft een stamomtrek van bijna 8 meter. De eik is een lust voor het oog, vooral wanneer hij groen wordt, en staat schilderachtig net buiten het Natolin-woud, een natuurreservaat in het zuiden van Warschau. Ernaast staat een nieuw informatiebord met de juiste tekst: “Respecteer de leeftijd en de geschiedenis van deze boom”.

De linde van koning Jan

Een andere Poolse vorst, Jan III Sobieski, is misschien wel het meest bekend om zijn triomf bij de Ontzet van Wenen in 1683, toen hij de Oostenrijkse stad redde van een massale Turkse aanval. Als de Poolse koning niet bezig was met het winnen van heroïsche veldslagen, genoot hij van tuinieren op het terrein van zijn sprookjesachtige barokke huis in Wilanów, dat in het zuiden van het huidige Warschau ligt.

Sobieski vond troost in de natuur en plantte zelfs bomen, waarmee hij blijk gaf van een verrukkelijke minachting voor de strenge regels van de hoofse etiquette die royalty’s verboden op het land te werken. We kunnen aannemen dat de koning een aantal lindebomen heeft geplant op het groene terrein rond het paleis van Wilanów, en dat de linde die daaraan herinnert, toepasselijk de linde van koning Jan genoemd, er een van is. Hij is 21 meter hoog en heeft een kroon van 20 meter breed, en hij staat vlak bij het hoofdpad dat naar het paleis leidt. Dat is een koninklijke kroon, daar…

 

Hedendaagse Poolse kunst en natuur

Met uitzondering van een incidentele elementaire uitbarsting, leek de natuur even onveranderlijk en voorspelbaar als een Nederlands landschapschilderij rond de eeuwwisseling. In de afgelopen decennia is er echter veel veranderd…

De Perenboom van Walenty Ciechomski

Er is weer een boom vernoemd naar een machtig man, maar deze keer is het een lokale in plaats van een staatsboom. Walenty Ciechomski was de laatste burgemeester van het dorp Mokotów, dat nu deel uitmaakt van Warschau. De nederzetting was tot 1916 een officieel deel van de hoofdstad, hoewel Walenty Ciechomski de perenboom in kwestie in 1870 plantte.

Ciechomski was, net als Sobieski voor hem, niet alleen een bomenliefhebber maar ook een dapper soldaat. Hij nam deel aan de Januariopstand tegen de Russische overheersing in deze regio van Polen, en ook aan de Russisch-Turkse oorlog. Zijn bescheiden perenboom groeit in een vredig gedeelte van de buurt waar Ciechomski vroeger woonde, op de hoek van de Racawicka- en de Baucka-straat. Dit bewijst maar weer eens dat bomen niet altijd zijn wat ze lijken te zijn.

De levende gevels van de Poolse architectuur: Tinten groen
Gebouwen die milieuvriendelijk zijn, worden meestal “groen” genoemd. Sommige structuren daarentegen zijn echt… groen! In de moderne Poolse architectuur zijn verschillende kleuren groen te vinden.

Taxus van Starynkiewicz

Hoewel hij eruit ziet als een struik, classificeren dendrologen en officiële stadsdocumenten deze plant beide als een boom. Hij eert Sokrates Starynkiewicz, een Rus die in de tweede helft van de negentiende eeuw burgemeester van Warschau was, op dezelfde manier als de eerder genoemde perenboom dat doet.

U vraagt zich misschien af waarom er een monument bestaat ter ere van een ambtenaar van een binnenvallende vreemde mogendheid… Het antwoord is dat Starynkiewicz, ondanks het feit dat hij door de Russische tsaren was aangewezen om Warschau te besturen, het respect van de Varsoviërs wist te winnen, die zijn stoffelijk overschot na zijn dood in 1902 als teken van respect naar de begraafplaats begeleidden.

Hoe groeien de tien mooiste tuinen van Polen?

Een uitbarsting van geuren, een visueel spektakel, een zintuiglijke architectuur… Culture.pl neemt u mee op een rondreis langs tien Poolse tuinen die kunstwerken zijn.

De Rus oogstte bewondering voor zijn wijze leiderschap, met name voor de gecompliceerde waterfilterinstallatie van Warschau, die op zijn verzoek werd gebouwd. Deze enorme waterzuiveringsinstallatie, gebouwd door de Britse ingenieur William Lindley en voltooid in 1886, was de meest geavanceerde faciliteit in zijn soort in Europa in die tijd. De Starynkiewicz Yew is een bescheiden gebouw op het terrein van de nog werkende filters, vlakbij de prachtige 19de-eeuwse watertoren. Op bepaalde zomerzaterdagen is het complex in het centrum van Warschau, dat zelf een fascinerend monument van industriële architectuur is, opengesteld voor toeristen.

Dr. Janusz Korczak werd aan het eind van de jaren 1870 geboren, in de tijd dat Starynkiewicz burgemeester van Warschau was. Korczak is vooral bekend als leider van het Joodse Weeshuis in Warschau, dat hij in 1912 oprichtte, en als schrijver van de klassieke kinderroman Król Maciu Pierwszy (Koning Maciu I). Ondanks het feit dat hij de mogelijkheid had om de weeskinderen in de steek te laten en zijn eigen leven te sparen tijdens de Tweede Wereldoorlog, koos hij ervoor om tot het einde bij hen te blijven – ze stierven samen in het nazi-Duitse vernietigingskamp van Treblinka.

In de wijk Wola staat naast het gebouw van het weeshuis, dat de oorlog overleefde, een 200 jaar oude boom die aan Korczak is gewijd (vandaag de dag is er ook een weeshuis in gevestigd, een die naar de dokter is genoemd). Op warme dagen gaf Korczak college aan zijn onderdanen in de schaduw van een koppige eik die nu 16 meter hoog is en een stamomtrek heeft van bijna 4 meter.

Katarzyna Simonienko vertelt in dit interview over therapie in de bomen.
Laten we naar het bos gaan en echt aanwezig zijn, zonder een bepaald doel voor ogen – dat is het advies van een arts, die deze groene omgevingen als “vrienden” ziet, met talloze gezondheids- en mentale voordelen.

Wola ligt vlak bij de wijk Bemowo, waar u de Hertogin Izabella Bomen kunt zien, een verzameling bomen die samen één natuurmonument vormen. Het zijn overblijfselen van een park dat door de hertogin werd aangelegd in de 18e eeuw, vóór de bouw van het militaire complex, in de nabijheid van een 19e-eeuws fort. Het park in kwestie, bekend onder de naam Powzki Garden, was zo mooi dat het de beroemde dichter Ignacy Krasicki inspireerde tot het schrijven van het volgende na een bezoek aan het park met de stichter ervan:

Facebook
Twitter
LinkedIn